Cooking time


   Tak samo jak zakupy uwielbiam gotowanie. Potrafię zamknąć się w kuchni na kilka godzin i przyrządzać różne smakołyki. W większości nie bazuję na przepisać. Działam instynktownie, a może nawet czasem improwizuję. Największą przyjemnością w procesie "kuchcikowania" jest karmienie.
   A z racji, że jestem okropną makaroniarą na dodatek mocno zakochaną w serze dziś przedstawię Wam przepis, gdzie główne skrzypce gra makaron i ser gorgonzola.

SKŁADNIKI:
- boczek 100g
- kurki 500 g
- masło
- ser gorgonzola 100-150 g
- śmietanka 18% do sosów 250ml
- muszle makaron
- ser żółty do zapieczenia
- sól i pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1/ Boczek ( ok. 2 plastrów, może być surowy bądź wędzony) kroimy w drobne paski.

2/ Kurki (obmyte) kroimy na mniejsze części (2-3 kawałki).

3/ Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła  i wrzucamy boczek, smażymy aż się zarumieni. Tę samą czynność powtarzamy z kurkami (można również usmażyć obie rzeczy jednocześnie na patelni).




4/ Po usmażeniu obu składników polecam osuszyć je na papierowym ręczniku z tłuszczu.

5/ W tym czasie wstawiamy wodę na nasze makaronowe muszle, które posłużą za miseczki do sosu. Gdy woda będzie się już gotowała wrzucamy je do garnka ( przed tym jednak polecam sprawdzić ile muszli zmieści się do naszym naczyniu, w którym będziemy zapiekać nafaszerowane muszelki) i gotujemy około 3-5, aby były bardzo mocno al dente.



6/ W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietankę 18% do sosów ( nie doprowadzając do wrzenia).

7/ Do gotującej się śmietanki dodajemy niewielkie kawałki sera gorgonzola.




8/ Gdy ser roztopi się w śmietance dodajemy pozostałe składniki tj. boczek i kurki wcześniej podsmażone, doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą (jeśli ktoś lubi można dodać posiekaną pietruszkę, a boczek zastąpić piersią z kurczaka bądź indyka). 



9/ Tak przygotowaną "miksturę" odstawiamy na bok do przestudzenia, jednak nie pozwalamy aby sos za mocno zgęstniał. 

10/ W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

11/ Łyżką nabieramy farsz i nadziewamy nasze muszle i układamy w naszym naczyniu do zapiekania (taka ilość sosu powinna wystarczyć na około 25 muszli). 

 

 

12/ Tak wyłożone naczynie żaroodporne muszlami wkładamy do piekarnika na 30 minut i zapiekamy nasze danie. 

13/ Po upływie 10 minut zapiekania posypujemy muszle serem zółtym ( osoby, które wolą mocniej zapieczony ser mogą posypać nim przed włożeniem do piekarnika). 




14/ Po upływie czasu bardzo ostrożnie, żeby się nie poparzyć wyjmujemy nasze danie z piekarnika i wykładamy na talerze :)





SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie, tym bardziej, że uwielbiam w daniach ser gorgonzola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski przepis ! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam;)



    WIESZ CO NOWEGO U MNIE??

    ZAPRASZAM http://more-fashionnnn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Głodny się robię. Już wiem skąd te śliczne bioderka.
    Ale nie odchudzaj się po co. Jedyna blogerka która jest prawdziwą kobietą. Bo tak same chudziny,

    OdpowiedzUsuń